Jauhi Prasangka

Posted: November 29, 2010 in Motivations, Rohani

Received news from Spore ..

At first, terkejut + happy sangat upon receiving the news ..

But suddenly.. Ada suara2 jahat dari minda mcm membisik.. ‘Why didn’t they tell me all along..?’
& tetibe.. Jadi mcm sad plak.. Terfikir mcm2 benda dlm minda.. negative thoughts pun menjadi active..

Hmm.. Tp aku tkleh lah terlalu fikirkan sgt abt it kan.. Maybe they got their reason kenapa diorg tk bagitau aku ..
Maybe diorg tk nk aku terfikir2 nk balik upon receiving the news nanti ..  Maybe ..

Takpe k Nur.. You should be happy about it.. Not sad.. Think positive ok.. Tak payah difikirkan knp diorg tk bgtau ko at the first place.. You should know your family better right .. ? At least dibagitau jugak kan..  :)

Nak dijadikan ikhtibar.. Kebetulan plak td ku hadir satu dars ni .. & the ust ada sebut pasal zhon(prasangka)..  & tetibe je terfikir2 about this ‘petty’ thing.. & at the same time jugak teringat this 1 ayat.. 

Qaala Ta’ala :
‘Yaa ayyuhal ladziina aamanuu Ijtanibuu kathiiram minaz zhonni Inna ba3doz zhon ithmun..’
Ertinya : ‘Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa…’ – S. Al-Hujurat : 12 –

Peringatan untuk diriku & untuk semua..  Nasib teringat ayat ni.. Dapatlah jugak  jadi penyedap hati.. or shud I say something yg change my negative thought to positive.. & dapat lah jugak kongsi kat sini..

3ala kulli hal.. Apa yang ku nak sampaikan kat sini..

  • Jauhi lah prasangka buruk.. Kerana sebahagian prasangka itu dosa.. Sebab kita tak pasti dengan sesuatu itu.. Then kita menyangka yang bukan-bukan.. Boleh jadi apa yang kita sangka tu tak betul.. Sebab kita setakat mengandaikan aje.. Boleh jadi perkara tu sebenarnya sebaliknya dari apa yang kita andaikan..
  • Always think positive.. Buang fikiran negative JAUH-JAUH.. (InsyaAllah .. I’m trying hard to let go all my negative thinking..)
  • Boleh jadi suara-suara negative yang bermain di minda tu cuma hasutan syaitan .. Untuk buat kita sangka buruk.. Buat kita marah tanpa sebab.. Buat kita sangka yang bukan2 tentang orang sekeliling kita & etc..

Jadi.. Sekadar perkongsian je lah.. Semoga kita semua dapat manfaatnye..

Yelah.. Semua ayat2 dari al-Quran tu benar.. & tentu ada hikmahnya jugak ust kat dars td sebutkan tentang zhon.. Buat peringatan untuk diri aku agar janganlah suke berprasagka2 ni semua..🙂

Alhamdulillah wa Syukru Lillah for the ilmu I gained tonight.. Semoga Nur IlmuNya dapat kita semua manfaati.. InsyaAllah..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s