Dalam Pencarian Ilmu

Posted: December 16, 2010 in Life, Motivations, Rohani

Alhamdulillah .. Hari ini diberi peluang hadiri dars Syeikh 3iwad lagi ..

At first rasa macam tak dapat nak pergi .. Tapi bila masa on the way nak balik imarah, terserempak ada 2 akhawat baru nak pergi .. So, akhirnya decided untuk pergi jugak, sebab nampaknya masih sempat lagi ..

So, sampai je rumah, letak barang semua, ambil kitab & terus kelam kabut keluar .. Baru je nak keluar dari imarah, azan asar pun berkumandang .. Jadi kaki pun melangkah masuk balik imarah & naik rumah untuk solat asar .. Dah selesai solat, terus kelam kabut keluar ..

Nasib tak begitu baik rupanya .. Road depan rumah berderet kenderaan .. Zahmah [Traffic Jam] lah pulak rupanya .. Lebih kurang 10-15min lah tunggu teksi, tapi malangnya takde .. Jadi terpaksa jalan jauh sikit lah untuk elakkan dari tunggu teksi yang tak muncul-muncul .. -___-”

Alhamdulillah .. Dapat jugak teksi .. But mungkin memang ngah peak hour kan .. Dah nak hampir sampai sekali zahmah lah lagi .. Banyak tul cubaan .. Nearly 15 – 25 min dalam teksi .. Bergerak pelan-pelan .. -__-” But alhamdulillah .. Akhirnya dah dekat2 juga tempat aku nak turun, jadi aku turun je lah .. Walaupun terpaksa jalan ke dalam sikit ..

Sampai je memang lah, dah ramai & dars pun dah mula .. Terlepas baca 1 kitab .. Aku sampai, si pembaca tengah baca kitab yang ke-2 .. Kitab Sunan Abi Daud .. Takpe .. At least selamat jugak sampai kan ..

Ni kira masuk kali ke-2 aku hadir dars Syeikh 3iwad ni (hopefully akan istiQamah minggu2 seterusnya, AMIN) .. And I’m kinda lost in what Syeikh was explaining .. Try very hard to understand .. But still mcm lost & susah pulak gitu nak faham .. So I just read & listen .. -__-”

Baca punya baca .. Dah nak masuk waktu maghrib .. Kebetulan hari ni 10 Muharram .. Syeikh & kebanyakkan yg hadir semua puasa .. So, habis je baca kitab yang ke-2, Syeikh cakap tentang Hari & sunat puasa Asyura .. (still in lost mode, tapi ada lah sikit-sikit yang faham ..πŸ™‚ ) At the end of it, Syeikh mention about sanad .. Rupa-rupanya apa yang Syeikh cakap tu Syeikh dapat sanad dari Syeikh-Syeikh atas dia & link to Rasulullah s.a.w .πŸ™‚ Subhanallah. Nyaris-nyaris aku tak hadir, kalau tak melepas nak dapat ilmu & sanad ni.

Dah habis tu, kita sambung baca sikit kitab yang ke-3, Kitab Al-Kifayah, sementara menunggu masuk waktu maghrib & berbuka. Dah selesai baca, kitorg pun buka sikit & solat. Lepas solat, sambung lagi 2 kitab, Kitab Muqaddimah Ibnus Solah & Kitab Alkharidatul bahiyyah.Β At the end of dars, kitorg baca kind of qasidah & its a nice one. Sedap je dengar.πŸ™‚

Dah selesai semua, kitorang pun balik lah ramai-ramai coz most of us stay Rab3ah. On the way home tu, berbual-buallah dengan kawan ni. I’m telling her that I’m kinda feel down, sebab all along at dars I’m feeling kinda lost & not quite understand apa yang Syeikh sampaikan.

Dan apa yang dia cakap & balas seakan membuat aku tersentak & terfikir & termotivated.πŸ™‚

– Nak belajar ni bukan senang. Bukan hari ni belajar, besok dah jadi alim.
– Nak belajar ni kena banyak sabar. Kena pelan-pelan. Baru-baru memanglah susah nak faham, baru 2 kali datang. Takkan terus nak faham. Sikit-sikit, insyaAllah, nanti Allah akan berikan kefahaman jugak.
– Lagi satu, kena husnuzzhon. Paling penting husnuzzhon dengan Allah. Kena sentiasa sangka baik. InsyaAllah, lama-lama nanti Allah kasi kefahaman jugak.

Other than that, she told me yg Syeikh pernah cerita, dulu masa Syeikh belajar, 4 tahun Syeikh belajar tak faham apa-apa. Tapi bila dah makin tau & makin faham, Syeikh kata baru dia merasakan perubahan. And now he’s a Syeikh. & ahli in jurusan hadis.

Subhanallah. Syeikh tu je 4 tahun untuk memahami. Aku ni, baru 2 kali datang dah expect too much.Β -___-”

Terbuktilah yang aku ni kurang kesabaran. Nak cepat je lah pulak. & macam cepat pulak rasa down. InsyaAllah, will keep on persevering & wont lose hope. Memang lah banyak kebenarannya, sehinggakan aku rasa seakan tersentak & make me think.πŸ™‚

Alhamdulillah lah. Yang penting, syukur sangat dapat hadir hari ini & dapat ilmu yang bermanfaat insyaAllah.
Nyaris-nyaris tak hadir.. =_=

Walaupun masa dars I’m kinda lost.. Tapi bila time balik tu aku dapat jugak ilmu yang lain. Walau tak banyak, sikit pun tetap memberikan manfaat & semangat.. Alhamdulillah..πŸ™‚

So, apa yang aku belajar hari ni..

Dalam pencarian ilmu ni ingat 2 benda :
1. Sabar. Kena banyak sabar, kena fikir positif dan jangan mudah sangat putus asa. Sebab nak cari ilmu ni kena usaha lebih, kena cari sungguh-sungguh. InsyaAllah, akan terasa nikmatnya nanti bila sampai masanya. Macam cerita Syeikh tadi. (Hopefully I can become one, AMIN)πŸ™‚
2. Husnuzzhon. Bersangka baik selalu. Lebih-lebih lagi pada Allah. Kerana DIA takkan pernah menzalimi hamba-hambaNya. Sekali kitadekat padaNya, beribu kali DIA dekat pada kita. Ilmu yang kita cari semua daripadaNya. InsyaAllah sampai masa pasti kita akan memahami apa yang kita cari.πŸ™‚

Apapun .. Perkara yang paling penting .. Niat .. Lillahi ta’ala ..
Anything we do .. Tak kesah lah, dalam cari ilmu ke, nak buat suatu pekerjaan ke .. Semuanya balik kepada niat kita ..
Kalau apa yang kita niatkan baik, insyaAllah, hasilnya akan turut baik juga ..πŸ™‚

Okeyy lah .. Itu je untuk setakat ni ..

Semoga kita semua diberi kemudahan dalam mencari ilmu .. Dan semoga semua urusan kita dipermudahkan .. InsyaAllah ..πŸ™‚

*Riyadhah Miswan signing off .. Feeling positive & motivated. insyaAllah.πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s