Word Wisdom For Today

Posted: January 13, 2011 in Friendship, Life, Motivations, Rohani

As usual , ada belajar nahu kat rumah jiran ..

For tonight , I’m not alone , coz there’s also another girl yang join malam ni ..๐Ÿ™‚

Kinda segan lah sebab biasa belajar sendiri je .. Salah2 baca ke tak lah malu sangat kan .. Hee .. Rupe nye we have the same feeling ~ Sama2 segan .. So our sister yang ajar ni share this kata2 wisdom with us ..

” ู„ุง ูŠุชุนู„ู… ุงู„ุนู„ู… ู…ุณุชุญูŠ ูˆู…ุณุชูƒุจุฑ ”
Ertinya : Tidak akan belajar ilmu, orang yang malu & orang yang membongkakkan diri

Wat the sister’s telling us is that, dalam mencari ilmu ni kita tak boleh malu & tak boleh membangga diri.

Sebab kalau malu,
seseorang tu tak tau sesuatu, tapi dia malu nak bertanya, maka sampai bila2 pon dia takkan tahu & sampai bila2 pon dia tak dpt tahu ilmu yg dia tak tahu tu.

& Sebab kalau membongkak diri plak,
dia rasa dia tahu semua, sombong, tak nak bertanya, maka sama jugak, sampai bila2 pon dia takkan tahu & dia pon tak dapat tahu ilmu jugak.

So the moral of this is that, kalau kita nak belajar, nak menuntut ilmu, syaratnya JANGAN malu.
Kita semua belajar dari kesilapan. Kerna dari kesilapan tu lah kita gain something.
Tak semua yang kita belajar tu betul. Setiap orang pasti ada kelebihan dan kekurangan masing2.
We learn from each other.

Thanx sis for sharing this meaningful word of wisdom.๐Ÿ™‚

InsyaAllah. Sama-samalah kita belajar. Semangat dan terus semangat insyaAllah~๐Ÿ™‚

Ok lah .. That’s all for now nak share ..๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s